Vapari Kaikki hieno melkein kerralla

Älä hauku Seiskaa

  • 20-vuotiasta Seiskaa voitaisiin kyllä arvostaa enemmän.
    20-vuotiasta Seiskaa voitaisiin kyllä arvostaa enemmän.

Suomen luetuin viikkolehti jota vain harva tunnustaa lukevansa. Minä tosin tunnustan ja tunnustan lisäksi että ainoa syy tilaukseni lopettamiseen oli se, että lehdestä oli tullut liian vakava. Ei Seiskaan minun mielestäni kuulu mitkään insuliinisurmaajat tai muut vastaavat, niitä varten on olemassa molemmat iltapäivälehdet, Suomen Kuvalehti, kaikkien maakuntalehtien Kotimaa-osio sekä tarkempia yksityiskohtia kaipaavillekin löytyy Alibi. Yleensä jos kannessa on Vesa Keskinen, Johanna Tukiainen, Matti Nykänen, Martina Aitolehti, Jone Nikula, kuka tahansa poliitikko tai näyttelijä, niin on kannattanut lukea. Nykänen on vähän riskitapaus nykyään, koska se otsikkohan voi olla mallia "Susannan rakkaus muutti elämäni" ja siitä taas voisi kirjoittaa MeNaisissa, Gloriassa, Annassa ja periaatteessa Seura sekä Apu ovat viikkolehtipuolella usein tuollaisten syvähaastattelujen julkaisijoita. Se nyt vaan on niin ja aina ollut, että ellei kyseessä ole urheiluvoitto, hyvät uutiset eivät myy. Ei Matti Nykäsen raitistanut rakkaustarina ole sellaista kuvastoakaan joka kovin montaa kiinnostaisi. Jos sen sijaan taas Matti alkaisi dokaamaan ja kertoisi tyypillisillä letkautuksillaan tilanteen summausta, niin sekin olisi vähän sellainen nähty juttu, mutta varmasti kiinnostaisi useampaa ihmistä.

Seitsemän Päivää -lehti on syvimmältä olemukseltaan kulttuurijulkaisu. Tämän kun sanoo saa usein epäuskoisia ilmeitä tai jotkut jopa luulevat että se on tarkoitettu vitsiksi. Ei alkuunkaan. Seitsemän Päivää on nimi joka merkitsee jokaiselle jotain. Yksi on valinnut identiteetin rakennuspalikakseen sen ettei "lue mitään paskalehtiä, kuten Seiskaa", toinen taas kuittaa extraa kuukausituloonsa ottamalla kännykkäkameralla aamuöisen kuvan makkaraperunoita syövästä julkkiksesta. Niin se elämä ja ekonomia vaan menee eteenpäin, eikä kukaan tunnu oikein tietävän mitä niissä oikeissa kulttuurijulkaisuissa on viime aikoina kerrottu, mitkä nimisiä niitä oikein ilmestyy tai milloin ne ilmestyvät. Kulttuuri on kuitenkin laajassa merkityksessään sellainen asia jonka ihmiset keskenään jakavat, vaikkei täsmällistä määritelmää kulttuurille minulla olekaan antaa. Niin sanottua korkeakulttuuria halutaan vaalia, koska onhan sitä nyt korkeakulttuuria vaalittava, vaikka harvempi korkeakulttuurin vaalimista kannattava kuitenkaan käy järin aktiivisesti baleteissa, klassisen musiikin konserteissa, oopperassa, taidenäyttelyissä ja vielä harvempi sen tekee omilla rahoillaan. Siksi kyseiselle taiteelle pitää antaa valtiolta rahaa, koska sen tekeminen maksaa enemmän kuin yleisö siitä haluaa maksaa. Sama juttu kulttuurilehden nimellä ilmestyvissä lehdissä, joista tein Kuopion kirjaston lehtisalissa sellaisenkin huomion että yksi niistä ei ollut sisällöltään poliittinen pamfletti. Sen sijaan Seitsemän Päivää elää ja on syntynytkin ihmisten ehdoilla. Lisäksi Seitsemän Päivää on aidosti sitoutumaton ja haluaa sellaisena pysyäkin. Seitsemän Päivää on muuten vastaavanlaisista lehdistä ainoa joka on selviytynyt kilpailun läpi ja jäänyt henkiin, suurimpana ja nyttemmin ylivoimaisena. Aiemminhan ilmestyi rinnalla OHO! -lehti, joka sittemmin hiipui HotNow! -nimisenä verkkoon, mutta jouduttiin lopettamaan sittemmin. Katso! -lehti taas ei kilpaile suoranaisesti Seiskan kanssa kuin korkeintaan Hollywood-juoruissa, mutta ne eivät ole Seiskan suoranaisinta ydintä, vaikka merkittävä osa kylläkin. Tv-lehti on oleellinen osa Seiskaa, joskin se on ihan ymmärrettävästi Katso! -lehden ohjelmareportaaseja sekä muita analyysejä suppeampi. Apu ja Seura voitaisiin muuten laskea kilpailijoiksi, joskin julkaisujen vakavuus sekä vuosikymmenten tuoma patina siirtää ne toistensa kilpailijoiksi, jättäen Seiskan omaan lohkoonsa, ansaitusti ylhäiseen yksinäisyyteensä.

Seitsemän Päivää -lehti on muodostunut käsitteeksi, sen maailmankuva edustaa jotain sanoinkuvaamattoman pinnallista useille jotka sitä ovat vastustavinaan, mutta eivät kuitenkaan ole välttyneet tiedolta mistä on kysymys. Puolustajia Seiskalla on vähemmän, eikä kukaan pidä todisteena moniulotteisesta ajattelukyvystä sitä että joku tunnustaa lukevansa Seiskaa tai "lukevansa laatulehtiä, kuten Seiskaa". Ihan hyvin kyllä voisi, sillä kyseessä on oman lajinsa selviytymistaistelun voittanut, todistettu laatulehti. Kulttuurijulkaisu. 

PS. Kuten kyseisen lehden Facebook-päivityksessä aikoinaan ilmoitettiin: Jos se on Seiskassa, se on totta!

PPS. Niinhän asia todistetusti on, mutta silti väitetään roskalehdeksi. Enemmän journalistinen ote kärsii monissakin uutistoimituksissa joiden "uutisissa" on etenkin vaalien alla huomattavissa selkeää asenteellisuutta. Seiska on tietääkseni ainoa lehti joka todellakin on poliittisesti täysin sitoutumaton.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Kyllä meille on tullut Seiska. Lopetin sitten tilauksen, kun samat jutut julkaistiin sitten iltapäivälehdissä kuitenkin päivän, parin viiveellä.

Enemmän Seiskassa on luettavaa kuin esimerkiksi "Eevassa" tai "Kauneus&Terveydessä." Ne taas ovat yhtä suurta kosmetiikka- hius, -vaatemainoksia sivu sivulta.

Mahtavat nuo lehdet tienata hyvät rahat noista Luxury-mainoksistaan.

EV

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Hienoa että täällä on muitakin entisiä ja mahdollisesti tuleviakin tilaajia! Heti kun Seiska muuttuu enemmän edesmenneiden OHO!:n ja Hullu, hullu maailman väliin sijoittuvaksi juorulehdeksi tilaan sen välittömästi uudelleen. Saan vielä jonkin hienon tilaajalahjan, kuten viimeksi sain pastasetin. Alibin pihviveitsi ja -haarukat ovat myös ihmeen laadukkaita siihen hintaan. Joskus näinkin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Eeva, mielenkiintoinen kommentti. Et siis osta Seiskaa, kun jutut löytyvät iltapäivälehdistä viiveellä. Samaan aikaan painettujen iltapäivälehtien levikki laskee, koska niiden jutut löytyvät ilmaiseksi verkosta...

Ilmaista, erittäin arvokasta mainostilaa jokaisesta kadunkulmasta ja kioskista päivittäin saavat ip-lehdet laittavat valtavia voittojaan verkkopalveluihinsa ja toivovat parasta. HS menettää suhteellista asemaansa niille samaan aikaan verkossa ja printtinä. Pelkät verkkolehdet (esim. US) yrittävät puolestaan ponnistella voitolle.

Seiskan konsepti on tässä kisassa vahvaa valuuttaa, koska sillä on rahaa tekevä printti, jolle on kysyntää vaikka sinä Eeva et enää sitä tilaa.

Seppo Hildén

Ilkka, paljonko Seiska antoi sun vaalikassaan tästä mainospläjäyksestä?

Ps. Tuo profiilissasi oleva maininta "Kansallisen Sivistysliiton Kuopion opinto- ja kulttuuriyhdistyksen hallituksen jäsen" laittaa kyllä pikkasen arvuuttelemaan sitä, millä tolalla Kuopion sivistys-ja kulttuuriasiat tätä nykyä sinun sinne tulosi jäljiltä on.

Pps. Ilkka, kait sulla sentään vielä huumorintaju on tallella?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Senhän ilmoittaisi isolla jos Seiskalta jotain mainosrahaa blogistaan saisi. Kyllähän monetkin blogistit saavat esim. tuotteita eri valmistajilta, jotkut mainostajilta rahaakin, vaikkeivat ole sinällään kiinteässä työsuhteessa heille.

Kulttuuri ymmärretään harmillisen usein kapeasti, että se on just jotain taidenäyttelyjä, oopperaa, maahanmuuttajien tapauksissa zembe-rumpuja ja afrohuiveja, ehkä jotain lähi-idänmaalaista meininkiä kuten koristeellisia mattoja, jne. Toisaalta kun miettii, niin sehän on lopulta laajoja ihmisiä yhdistäviä asioita, jotka yhteisössä vaikuttavat. Esimerkiksi vaikkapa tervehtiminen on osa kulttuuria, se tehdään eri tavalla ja eri tilanteissa tietääkseni joka kulttuuripiirissä hieman eri tavalla. Ruokailuun liittyy paljonkin kulttuurillisia elementtejä, samoin suhteisiin ja esimerkiksi naisten ja miesten toistensa lähestymiseen, etenkin romanttisessa mielessä. Samoin yhteiskunnallisiin ilmiöihin lukeutuvat myös väistämättä median (tai medioiden) välittämät asiat, henkilötarinat ja erilaiset ilmiöt (tositv, kykykilpailut, muoti eri muodoissaan, poliittinen liikehdintä sekä liturgiakin).

Seppo hyvä, kyllähän minulla jonkinlainen huumorintaju edelleen on, mutta tämä ei olekaan leikin asia :)

Seppo Hildén

Ilkka, täytyy myöntää, että mulla on aukko sivistyksessä kun en lue Seiskaa ja näitä julkimolehtiä. Tässä kirjoitushommassa pitäisi kuitenkin olla tietoinen pintajulkimoista, tai edes heidän nimistään. Seiska täyttää tämän tiedonalueen varmaankin hyvin.

Jouduin kaivamaan kirjasarjaani varten aikoinaan wikipediasta yhden näsitä nimistä:

"Kajaanista on tullut kansamme iloksi sellaisia merkkihenkilöitä kun Elias Lönnrot, joka kirjoitti Kalevalan ensimmäisen osan täällä piirilääkärin toimensa ohella, kansallisrunoilijamme Eino Leino, joka syntyi Kajaanin seudulla ja jonka luontomaisema innoitti Leinon aikanaan kirjoittamaan Helkavirret sekä pitkäaikainen presidenttimme Urho Kekkonen, joka on käynyt koulunsa Kajaanissa. Sen jälkeen kaikki mitä Kekkonen teki menikin historiankirjoihin. Eikä pidä unohtaa nykyaikamme tunnetuinta kajaanilaista, Perttu Sirviötä, joka voitti ensimmäisen tuotantokauden Big Brother-kisan vuonna 2005. Finaalia seurasi TV:stä suorana melkein kaksi miljoonaa suomalaista. Kyllä Kajaani sai olla taas ylpeä omasta pojastaan."

Arvannet varmaan, mitä nimeä en aiemmin tiennyt.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ilkka, tämä on virkistävä ja yleisiä käsityksiä vastavirtaan uiva kirjoitus.

Seiskan kanssa kilpailevat iltapäivälehdet ja muut siteeraavat sitä aika usein, mutta koska Seiska siteeraa niitä?

Eli Seiska tuottaa usein oikeita uutisia, kuten esimerkiksi paljastamalla joukkueenjohtaja Timo Jutilan oikean olinpaikan Leijonien kultajuhlien aikaan:

http://www.seiska.fi/viihdeuutiset/_a184368/taalla...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Viihdettä,- ja viihdettä.....

Se on uteliaisuudennälkää poteville paskantonkimiseen perustuva roskalehti.

En ole ainakaan kymmeneen vuoteen sen sivuja avannut, mutta luulen, että sen vakiouutiskamaa ovat tuottaneet Nykäsen Matti entisen akkansa kanssa.....ja, siinä välissä olleiden akkojensa kanssa, että nykyisen akkansa kanssa.
Akka nääs vuorollansa,- ja aina Seiskaa myydään.

Vakiouutisia luultavasti on tuottanut runsaasti mm. "tuksuna" tunnettu naishenkilö, joka lienee eräs niistä lukuisista naisista, joiden kanssa kokoomukselainen Ilkka Kanerva on pettänyt nykyistä naistaan.

Nimeä en muista, mutta erehtymisen mahdollisuutta ei ole, jos vastaan tallustelee........Siis, tämä Kanervan ikäänkuin virallinen puoliso....

Kommentoin lehteä, josta periaatteessa ei pitäisi mitään tietää, vaan siitä tietää yhtä,- ja toista avaamatta sen sivuja koskaan.

Verhonvälistä vilkuilevat ihmiset paljastavat Seiskan sisällöstä sen olennaisen, koska muut siitä eivät ole kiinnostuneet, kuin ne, jotka naapureidensakin asioista ovat keinolla,- tai toisella selvillä.

Näin se vaan on.

...Kyllä jämpti on niin...

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Jos eteen tulee niin luen ja silmäilen läpi. Tosin teen saman melkein kaikille lehdille.

Vaan olisipa hienoa jos meillä olisi vielä toimittaja Veikko Ennala ilonamme. Tommi Liimatan toimittaman Lasteni isä on veljeni ja muita juttuja -kirjan luettuani tohdin väittää, että Ennala on ollut yksi parhaimmista kirjoittajista, jota tämä maa on päällään kantanut.

http://teknokekko.vuodatus.net/blog/14569

Seppo Hildén

Veikko, Hymy ja Veikko Ennala oli 70-luvulla lehtimaailman kaksi legendaa.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Alibissa oli myös loistavia Ennalan juttuja

Hieno kokoelmani vanhoja Alibeja vaan meni niin ajansyömäksi
että paperinkeräys vei

Matti Jalagin

Veikko Ennala, kaikkien inhorealistien ja riekkujien ehdoton oppi-isä.

Jäi mieleen, kun vaimonsa oli kuollut itsensä murhaamalla ja parvekkeelta hyppäämällä, niin leskeksi jäänyt Veikkokirjoitti Hymyssä moittivaan sävyyn sanoen " epärehellinen akka loppuun saakka, uhkasi hypätä viidennestä ja tuli kolmannesta kerroksesta".

Aivan liian vähälle huomiolle jäänyt, loistava kirjoittaja, joka ei laittanut vaan suorastaan pani itsensä peliin kaikkinensa.

Adjektiivit loppuvat kesken, mutta Ennalan kirjoja on kyllä.

Keijo Koponen

Entäpä onko kukaan mies niin urhea, että tunnustaa katsovansa "kauniita ja rohkeita"?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

En enää, mutta ysärillä se toimi lounasleivän kanssa mainiona keskipäivän katkaisijana jenkeissä kotitoimistoa pitäessäni. Oli silloinen anoppi kateellinen, kun tiesin juonenkäänteet "etukäteen" :)

Seppo Hildén

Markku, tässä vaihtaritapaus "Kauniista ja Rohkeista". En ole koskaan sarjaa seurannut, mutta vuosituhannen vaihteessa USA:n lennolle penkkikaverikseni sattui nainen, joka, että pölpötti koko lennon ajan, totesi olevansa MTV:n ohjelmien ostaja ja oli ostanut aikoinaan tuon "Kauniit ja Rohkeat"-sarjan MTV:lle. Oli menossa ostamaan lisäjaksoja siihen.

Onneksi koneesta sai ostaa juomista, lento olisi muuten tuntunut pitkältä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Isävainaani luki Seiskaa, mutta hän olikin taloustoimittaja. ;)

Venäjällä Seiskan tyyppisellä Life.ru lehdellä on seuraajansa. Lehden omistajan mielestä toimittajat ovat laiskoja kun eivät kaiva uutisia. Huono puoli on se, että omistajan tapa hankkia uutisia maksamalla paljastuksista ei ole kaikkien mielestä hyväksyttävää.

Kannattava uutistoiminta on aina tunteisiin vetoavaa, harvoin tietoa välittävää. Tutkiva journalismi paljastaa usein jonkun epäkohdan. Mutta itse uutisointi etenee monien eri tekijöiden vuoksi melko sattumanvaraisesti. Toki kampanjoitakin järjestetään (näitä on varsinkin Venäjällä.)

Madiassa joihinkin aiheisiin tartutaan helpommin kuin toisiin. Selkeästi psykiatristen tapausten käyttäminen lehden tai muun ohjelman myyntiin on eettisesti yhtä väärin kuin stay-bonukset. Ei sovi kaikille.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Nyt kun olen vetänyt ohi aiheesta muutaman kerran niin laitetaampas jotain aihetta edes sivuavaa

Aikoinaan syystä tai toisesta pidin hyvänä ideana kuljettaa ihmisiä maksusta Helsingissä

Eräs 7-päivää lehden toimittaja jäi erityisesti mieleeni antamalla joka kerta kyydissä istuessaan minulle korttinsa soittokehotuksen kera jos joku "tähti" jotain nyt vaikka tekee takapenkillä

En sitten tullut ikinä soitettua ja otettua rahoja vaikka kyllä siellä jokunen "tähti" kyydissä jotain örvelsikin
Vähän kyllä harmittaa että mikäs moralisti minäkin oikein silloin olin
Aivan hyvin olisi voinut nekin rahat ottaa pois kuleksimasta

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ennala jyrää. Seiska ei...

Matias Gerlich

Seiska-lehti on merkillinen ilmiö lehdistössämme. Harva viitsii kehua sitä sisällönsä puolesta ja harva tunnustaa sitä lukevansa. Itse en lue sitä juuri koskaan mutta annan suuren arvon Seiskalle juuri siinä, että se noudattaa suorastaan raudanlujaa ammattitaitoa mm. kovan luokan skandaaliuutisten paljastamisessa: se selvittää muista lehdistä poiketan harvinaisen hyvin taustat ennenkuin julkaisee uutisen. Siksi se ei jää juuri koskaan kiinni perättömistä juoruista, ei varsinkaan ykkösluokan poliittisia ja taloudellisia vaikuttajia koskevissa jutuissaan. Taustat on todella hyvin tutkittu. Ei ihme että poliitikot ja virkamiehet ovat todella peloissaan kun tuo lehti julkaisee uutisia ministereistä, kansanedustajista, virkamiehistä ja muista julkkiksista.

Seiskaan verrattuna esim. hesari vaikuttaa kohu-uutisissa aivan kömpelöltä ja amatöörimäiseltä. Samoin iltapäivälehdet; niiden kohujuttujen luotettavuus ja uskottavuus on selvästi heikompi kuin Seiskalla.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa