Vapari Kaikki hieno melkein kerralla

Vaalikonekulttuurista tärkeitä huomioita

Vaalikoneissa on hauskinta täytellä kone ainakin kerran siten että vastaa kaikkiin kysymyksiin "En osaa sanoa" tai sitten jos voi valita asioille painoarvoa, painottaa kaikki kysymykset joko vähemmän merkittäviksi tai tärkeimmiksi. Tällä menetelmällä saa hyvin seulottua esiin bullshit-ehdokkaat jotka pitävät muka kaikkea äärimmäisen tärkeänä ja joilla ei kuitenkaan ole mielipidettä mihinkään asiaan.

Tein MTV3:n vaalikoneen ja kokeilin mitäänsanomattomuutta. Ykköseksi nousi Sari Essayah joka on 91 % kanssani samaa mieltä ettei mistään tarvitse mitään mieltä olla. Toisella sijalla joka on 90 % kanssani sitä mieltä ettei mitään omia mielipiteitä Euroopan Parlamentissa kaivata on ex-ministeri Merja Kyllönen.

Essayah ja Kyllönen ovat soveltaneet vanhaa vaalikonekikkaa eli asettaneet kaikki vastauksensa mahdollisimman lähelle keskilinjaa. Näin he sitten nousevat kärkeä kohti niiden vastauksissa jotka yrittävät täyttää vaalikonetta kunnolla ja ovat asiasta jotain mieltä, samoin he nousevat sijoituksissa myös niiden vastauksissa joiden kanssa ovat eri mieltä, koska erimielisyys ei ole niin suuri.

Vaalikonekikkailijat ärsyttävä ja lapsellinen ilmiö politiikassa. He eivät uskalla lopulta olla mitään mieltä mistään ja kikkailevat vaalikoneissa itselleen näkyvyyttä, sen sijaan että ilmaisisivat näkemyksensä mihinkään asioihin. Erityisen koomista tässä on, että kyseessä ovat huomionkipeät ja asemastaan epävarmat, tunnetut poliitikot. Se että molemmat ovat naisia tietysti kertoo jotain sekin. Kova on paine kun pitää tuolle tasolle mennä. Tuskin osaavat hävetä saati arvostaa ihmisiä jotka vastaavat mielipiteensä mukaan, eivätkä sen mukaan että mahdollisimman moni olisi samaa mieltä.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Varmasti taustalla on joillakin strategiaa. Suomalaiset kuitenkin suosivat varovaisia mielipiteitä ja kavahtavat äärilaitoja silloinkin kun niihin olisi aihetta. Tuota samaa suomalaista vaalikonetta on kaupattu arabimaihin ja siellä kuulemma on suositumpaa ehdokkaden keskuudessa vetää kaikki vastaukset aivan äärilaitoihin.

Käyttäjän jyrkikasvi kuva
Jyrki Kasvi

Itse olen ajatellut äänestäjien helpommin olevan "täysin samaa/eri mieltä" kuin ehdokkaat, jotka ovat joutuneet usein pohtimaan kysymyksiä pidempään toisaalta ja toisaalta -näkökulmasta. Siksi kysyn aina itseltäni, voisinko olla _täysin_ jotain ieltä, kun aion vastata "jossain määrin samaa/eri mieltä".

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Itse en ylipäänsä näe miksi vaalikoneissa ylipäänsä tarvitaan muita vastausvaihtoehtoja kuin "kyllä" ja "ei" ja "en tiedä". Jos tosipaikan tullen jostain äänestämään joudutaan, ei se äänestysnappi kuitenkaan kysy että kuinka kovasti olet tätä mieltä kuin olet.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa