Vapari Kaikki hieno melkein kerralla

Kassler vegetableilla vs. Kake Randelinin Suomalainen sisu

Kake Randelin on suomalaisen syntetisaattoripopin mesenaatti jonka tiukat peruskompit erilaisine koristeellisine välisoittoineen loivat miehestä tavaramerkin jo 80-luvulla.  Randelin on julkaissut 2000-luvulla levyjä säännöllisesti, joskin suurin osa niistä on jäänyt listasoiton ulkopuolelle ja vaille suuren yleisön huomiota. Uusin Kaken tuotos on Suomalainen Sisu joka on ilmestynyt jo 7. päivä maaliskuuta ja on jäänyt näkymättömiin, joskin se on syytä käsitellä nyt.

Aluksi kuitenkin käymme läpi asioita joihin Kake Randelinin musiikki sopii, kuten kasslerin valmistelua grilliin ja ohessa tarjottavia vegetableja eri tekniikoineen. Kasslerin marinointi kannattaa tehdä itse, suolaa pintaan jotta lihan huokoset aukeavat ja efekti on samanlainen kuin ihmisessäkin: se suorastaan janoaa jotain nestettä. Siksi juokseva, voipohjainen marinadikin imeytyy siihen erittäin nopeasti ja pihvejä ei tarvitse säilöä kylmässä pitkään koska nesteen kerääntyminen astian pohjalle osoittaa että pidit niitä liian pitkään.

Kaken levyn ensimmäinen kappale on jonkinlainen pallolaajennus kappaleesta Sata salamaa, sillä Kake on nimennyt biisikseen Tuhat elosalamaa ja eksoottisen rytmin piiskaus varmasti pyöräyttää tanssilattialle ihmisiä myös Rhodoksen kaltaisissa trooppisissa paratiiseissa. Mikä muuten edes on elosalama? Laulun mukaan:

"Ne sähinöiden säkenöivät yllä peltojen,

ja maisema on hetken hopeinen"

Mitäpä siihen lisäämään. Seuraava kappale levyllä on äärimmäisen kulkevalla alkusoitolla tehty Ei täällä ole mitään. Kotimainen musiikki kaipaisi tällaista enemmänkin. Nostalginen kulku ja rakenne kappaleessa ovat erittäin toimiva yhdistelmä oikeastaan siksi että tällaista musiikkia enää kuulee harvemmin missään. Kenties levyn toimivimpia kappaleita, mutta koska kirjoitan tätä samaa mukaa kun kuuntelen levyä niin en tietenkään voi olla varma. Ero elosalamoihin kuitenkin sellainen että Kake taisi laittaa tahallaan huonomman biisin ensimmäiseksi niin loput kappaleet kuulostavat paremmalta. Ovelaa jos näin, mutta onhan artisteilla vapautensa.

Kasslerin oheen kannattaa tehdä vegetablet. Ne koostuvat yleensä folioon ladotuista sipulista, porkkanasta, herkkusienistä, parsakaalista ja valkosipulista. Sekaan heitetään mausteet ja mahdollinen chilikastike, vettä kannattaa laittaa hieman ja öljyä reilusti. Tabasco toimii myös joten sitäkään ei kannata jättää vaille huomiota. 

Kappale Yötön yö ja kitara soi sopii erinomaisesti ajankohtaan jona tämäkin blogi on kirjoitettu. Voi ajatella että juhannukseksi on ainakin yksi teemabiisi jota monikaan ei ole kuullut. Juhannustunnelmissa Kake Randelin saa erinomaisen vastaanoton myös vanhemmilla hiteillään ja jos yllättäen laittaa soimaan tämän kappaleen saa se jo suosiota paljastumalla Kake Randelinin kappaleeksi. Kun on kerran saavuttanut tietyn tason, se ei vaan koskaan katoa.

Periaatteessa kasslerin ja vegetablen voi laittaa samaan aikaan koska vegetableja on oikeilla mittasuhteilla mahdoton polttaa pilalle. Minkä öljy antaa anteeksi on myös vesi pelastamassa ja toisinpäin. Ne ovat folion sisällä pyörivä yin ja yang, jotka toisistaan erottuen ikuisesti jatkavat kiertoaan. Tosin usein kannattaa vegetablet laittaa hieman ennen jolloin ne eivät jää ylenpalttisen koviksi. Jos tykkää kovista porkkanoista, sipuleista, jne. niin silloin samaan aikaan tai jopa hieman kasslerin jälkeen. 

Neljäntenä Kake palaa hieman perinteisemmille laduilleen otsikoltaan jo kivan vinosti rimmaavalla kappaleella ihanimmat pilvilinnat. Koko kappale on perinteistä 80-luvun pussailupoppia Kaken tyyliin eikä siinä ole oikeastaan mitään erityisiä tyylillisiä ansioita. Perinteisemmillä tanssipaikoilla tästä voi tulla ihan oikeasti hitti ja olla valtava yllätys että kyseessä todellakin on uudempi Randelinin tuotanto.

Grilliä kannattaa kuumentaa ennen kuin laitat sille mitään. Foliopaketin voit tietysti laittaa, mutta eipä juuri muuta. On hämmästyttävää miten etenkin nestekaasu on tässä hairahduttanut ihmiset oikeaoppiselta tieltä. Kun ritilä on kuuma, niin siihen ei tartu mitään niin helposti. Jos joku haluaa kunnon shown niin hän laittaa täytetyt ja pekoniin käärityt herkkusienet kylmälle ritilälle jonka jälkeen lyö tulet päälle. Mitä juoksevampaa juustoa sienissä on täytteenä, sen hienompi jonglööraus on luvassa.

Levyn puolivälissä on vuorattuna nimikkokappale. Tällainen tapa on ollut vallalla varsin pitkään joten Randelin on selkeästi omaksunut myös uudistuksellisia trendejä, eikä ole jäänyt aikakautensa  vangiksi tai kuvittele olevansa uuden sukupolven yleisön muodostamien lainalaisuuksien ulkopuolella.

"Suomalainen sisu miehen eliksiiri on,

silloin ei ees mahdotonkaan ole mahdoton".

Kappale sopisi erittäin hyvin esimerkiksi Frederikille, joka on hullu jos ei tee tästä omaa eurodiskoversiotaan. Miehen jolla on kappaleita kuten Ladyboy ja Markkinarako ei kannattaisi turhia nirsoilla, etenkään Julkkis-Big Brotheriin osallistumisen jälkeen.

No niin, grillausvinkkinä myös että kun olet kääntänyt kasslerin ja vegetablet kerran, on sopiva hetki laittaa kehiin ne pekoniin käärityt herkkusienet jotka olet täyttänyt Koskenlaskija-juustolla joka ei ole liian juoksevaa kuumentaessakaan tähän tarkoitukseen.

Hitaana tunnelmakappaleena on Randelinilla sujuva keinuntabiisi nimeltä Suuri Tuntematon joka lienee parasta verbaliikkaa mitä tulee termeihin kuten kaikkivaltias, tuonpuoleinen, kuolema, kaikkeus ja äärettömyys. Kake runollisesti viittaa laulussaan henkilöön jonka ottanut on tuo suuri tuntematon.

Jos muuten mietit että kuka grillaa kasslerin kanssa pekoniin käärittyjä herkkusieniä niin aika todella moni. Niitä syödään myös makkaran kanssa mikä on minusta jo aika siantäyteinen yhdistelmä, mutta varsin hyvää kuitenkin.

Selkein hidas kappale kaikkiin ravintoloihin joiden jukebokseja vielä joku täyttää on suunnattu Jäi kaksi sydäntä hiekkarantaan. Tämäntyyppistä musiikkia tehtiin Kaken kultakaudella paljonkin, mutta haitaristemmoineen, urkuineen ja kitarakuvioineen tämä olisi silloin ollut todellinen hitti. Randelinissa on enemmän tyyliä miljoona kertaa kuin Neumannissa, mutta Kakekin sortuu välillä pysyttelemään liiaksi mukavuusalueellaan ja tekemään musiikkia sen maailman ehdoilla jossa hän nousi julkisuuteen.

Juomaksi suosittelen jotain colajuomaa kunhan kylmää. Alkoholi on parasta pelkiltään, sitä ei kannata höystää kuin hyvällä seuralla, jos välttämättä silläkään. Vilpitön alkoholin ystävä ja elämään joka solullaan kiinnittynyt henkilö löytää kyllä uusiakin ihmisiä ja he ovat kartoittamaton avaruus sen sijaan että tunnet jonkun ja juttelet mitä te nyt aina kaljalla juttelette.

Yksi perinteinen, lähes Irwinmäinen rallatus lähtee nimellä Rakkautta ja rahaa. Kappale kertoo kuinka oli rahaa muttei tullut rikastuttua ja sitten rakkaudessa meni huonosti. Tämä teema on suomalaisessa musiikissa niin tavallinen että epäilemättä ainakin kesäisten arkipäivien anniskeluravintoloihin tämä kappale varmasti löytää tiensä.

Naisilla tietysti vähän eri juttu, he saavat usein seuraa jollaista eivät ole hakemassa. Vanha viisaushan kertoo miksi naisia ja miehiä on yksin niin paljon. Se johtuu erilaisista tavoista purkaa yksinäisyyttään. Miehet menevät baariin ja naiset naisystävänsä luokse syömään jäätelöä ja juttelemaan ja tekemään jotain naisjuttuja. Niinpä tilanne on sitten se että miehet ovat baarissa ja naiset kaverinsa luona. Kukaan ei kohtaa.

Seuraava kappale on taas perinteinen kappale joita Kake teki jo 30 vuotta sitten. Kappale on nimeltään Niin makeaa joskin kyseessä on lähinnä väsyttävä täytekappale joka on tehty sillä kaavalla jolla monet Irwinin kappaleet aikoinaan, tällä kertaa vaan höystettynä hienoilla torvisoitannoilla.

Palatakseni kassleriin, on suositeltavaa käyttää tuorejuustoa (muuta kuin Koskenlaskijaa) pihvin päällä. Se antaa sille erinomaisen taitteen ja vältyt käyttämästä sinapin ja ketsupin kaltaisia barbaarimausteita.

Kake kuulostaa melkein edesmenneeltä Kirkalta kappaleessaan Itkupaju ja jos Kirka eläisi niin nyt olisi ainekset Frederikin lisäksi myös hänen yhteisesiintymiselleen. Pointsit urkumusiikista, se kuulostaa äärimmäisen hienolta, varsinkin soolo.

Tähän väliin voisi kait sanoa että Pepsi Next oli sittenkin parempaa kuin miltä se ensimmäisellä lasillisella maistui. Maku vaatii totuttelua kun sokerin tilalla ei olekaan aistillinen aspartaami vaan stevia.

Toiseksi viimeinen biisi herättää odotuksia joskin lähes siitä että levyllä on tämän jälkeen enää yksi kappale. Kun nimi on jo Kaikki on ennallaan niin eräänlainen köyhän miehen Tie a yellow ribbon round the ole oak treehän sieltä tulee. Haikeaa fiilistelyä Häräntappoaseen maisemissa matkalla kohti rintamamiestaloa ja meikittä kauniin naisen syliä.

Tämä on viimeinen rivi ennen Kaken viimeistä performanssia tällä levyllä.

Päätöskappale on nimeltään Sata päivää sata yötä ja muistuttaa hyvin vahvasti useimpia Kaken valtakauden hitaita kappaleita taustalaulajineen, ksylofoneineen ja rytminsä puolesta. Kotimaiseen elokuvapuolen indie-tuotantoon tämä olisi erinomainen taustamusiikki täydentämään arkisella koomillisuudellaan todentuntuiseksi muodostunutta draaman kaarta päähenkilöiden suhteessa. Sata päivää tosin on vain kolmisen kuukautta, mutta Kake viittaakin kesän mittaiseen romanssiin. Hieno aikajänne ja puhutteleva sinänsä, joskin syyshittiä tästä tuskin saadaan edes Kaken pitkäaikaisimpien fanien kansoittamiin ravintoloihin. Elokuvaan sen sijaan sopisi erinomaisesti. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Joo, myönnetään; aika helvetin erikoinen otsikko:) Eipä kyllä kalvennut tekstikään. Mitäs sieniä sä laitoitkaan sinne grilliin? Positiivisessa mielessä kysyn eli hauska ja muutenkin hyvä kirjoitus.

Seppo Hildén

Ilkka, lopeta ne politiikasta kirjoittamiset ja ala kirjoittamaan vain levyarvosteluja.

Näitä lukee mielellään.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tänä syksynä ihan satuin näkemäänkin elosalaman, useammankin ja eipä ollut tuttu mistään aiemmin, muistaisin kyllä. Hieno tunnelmakuva sekin, että kun elosalama "hopeisena huojui yllä peltojen", siitä tuli minulla mieleen vain Kake Randelinin ratkaistu arvoitus.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa