Vapari Kaikki hieno melkein kerralla

Kaikki blogit puheenaiheesta Eduskuntavaalit 2015

Oraakkelin uhripuu silmille (4/8 eli Vasurien tahtilajissa)

Nimimerkkini velvoittamana annan oraakkelimaiset vinkkini äänestyskoppiin. Puheenvuoron puolella teksti on ”Latinaksi”, ja Vapaavuoron puolella ”Lätinäksi”. Tämä neljäs teksti käsittelee Vasemmistoliiton saavutuksia kulttuuriministerin postilla. Menneisyys ei ole tulevan tae, ja toisaalta suomalaisen lupauksiin voi luottaa.

Mutta Oraakkeli ei selittele enempää:

 

1. Vaalioraakkeli: Sauli sit kuihtuu, ruiskukat enne

Nimimerkkini velvoittamana annan oraakkelimaiset vinkkini äänestyskoppiin. Puheenvuoron puolella teksti on ”Latinaksi”, ja Vapaavuoron puolella ”Lätinäksi”.

Mutta Oraakkeli ei selittele enempää. Lukija tulkitkoon. Ensimmäisenä vuorossa on viime vaalien ykkönen:

 

- Sä ulisit, kuihtuu ruisku. Kätenne ähertääkö?

- Säkin, kyvyt Tomin!

- Pystypainetta vältä, ähellyshetki mittarinasi. Naista puuttuu, sisukas? 

Päivän koira, haukkumatta paras

En voi olla lisäämättä tänne, Puheenvuoroon en kehtaa:

Vaalivarustelu kiihtyy rajusti. 

Mäntsälän kaduilla ja poluilla vaeltelee PS-koira nimeltään Oiva. Oivan rodusta en tiedä, taitaa olla olla monikulttuurisen toiminnan tulosta, sekarotuinen siis.

Luonteeltaan Oiva edustaa suomalaisuutta parhaimmillaan. Oiva on kiltti ja älykäs, tottelevainen ja maanläheinen. Oiva tykkää luonnossa remuamisesta ja sameissa Uudenmaan luonnonvesissä uimisesta.

Oiva rakastaa saunomista.

Bongaa Oiva. 

Järvenpään dosentti toivioretkellä

Pääsiäisen kunniaksi yritin hakea hengellistä ravintoa papillisesta julistuksesta, teologian tohtori Arto Luukkasen uudesta kirjasta (Vapaan pudotuksen Suomi – Tyhjätaskuna karhun syleilyssä, Tammi 2015). Petyin pahasti. Kirja olikin poliittinen pamfletti, vaalikirja. Dosentti Luukkanen on toivioretkellä eduskuntaan.

On olemassa Upsalan ekonomi, Åbon tohtori ja tämä Järvenpään dosentti. Eikä mikään yksinkertainen dosentti vaan peräti kolminkertainen, päivystävä dosentti parhaasta päästä, oikein dosenttien dosentti.

Kuka hullu haluaa poliitikoksi?

Demokraattisessa menossa lähtökohta on yleensä se, että politiikka on aina väärää ja poliitikot huonoja. Siksi onkin yllättävää lukea kahden nuorehkon toimittajan ymmärtäväistä kirjaa politiikasta (Ville Blåfield – Reetta Räty: Kuka hullu haluaa poliitikoksi? Teos 2015). Kysymys on ajankohtainen ja aiheellinen juuri nyt eduskuntavaalien alla.

Kirja perustuu haastatteluille. Se on helppolukuinen kunnianosoitus politiikan puurtajille. Se käy myös opaskirjaksi poliitikon uraa suunnitteleville. Kirjan perusteella poliitikon osa ei ole kadehdittava:

Pienpuolueen listalle yllättävä julkkisehdokas

Pienillä puolueilla on paitsi vaikeuksia saada näkyvyyttä, myös houkutella kiinnostavia nimiä listoilleen. Monikin julkisuuden henkilö ja etenkin sellaiseksi haluava kokee nimensä tuoman nosteen menevän hukkaan pienpuolueen ehdokkaana, joskin voi olla että vakiintuneista eduskuntapuolueista ei paikka aukea. Mitä tiukemmat vaalit on tulossa, sitä tarkemmin eri julkkikset miettivät profiiliaan puolueen äänestäjien silmissä: Jos meni Sinnemäki, Alatalo, Salovaara, Matikainen-Kallstrom, Vatanen, Tabermann, niin ehkä sitä minäkin pärjäisin...

Julkaise syötteitä