Vapari Kaikki hieno melkein kerralla

Terapeuttini Internet

Minulla on harha. Netissä sille altistuu jatkuvasti. Lisäksi tuo harha voimistuu ja saa yhä radikaalimpia muotoja mitä kauemmin netissä viettää aikaa, etenkin jos ei ymmärrä omaa tilaansa. Nopeasti käykin niin että tylsyys muuttuu sivistysarvojen vaalimiseksi, kapeakatseisuus avaramielisyydeksi, jäykkyys rehellisyydeksi, ilottomuus ja totisuus vakuuuttavat omasta viisaudesta sekä sielullisesta ylevyydestä ja muutosvastarinta kääntyy jollain hämärällä tavalla vastuullisuudeksi. Joskus mietin mikä ihmisiä vaivaa, kunnes tajuan todellisuuden ja ymmärrän ettei netti ole edustava otos kaikista suomalaisista.

Suomalaisella netti-ihmisellä on taipumus sellaiseen ristiriitaan että he ovat toisaalta olevinaan kovin vaatimattomia, mutta käyttäytyvät ikään kuin kaikkien olisi välttämätöntä tietää heidän mielipiteensä. Puhuttaessa jostain tv-ohjelmasta he tulevat kertomaan etteivät seuraa kyseistä ohjelmaa ja se on heistä surkea. Eivätkä he näe mitään ristiriitaa tuon tyyppisissä kommenteissaan. Keskustelun ollessa kirjan, elokuvan, tv-sarjan tai minkä tahansa sisällöstä he hyökkäävät kertomaan oman kielteisen kantansa, jolla tyypillisesti pyritään jonkinlaisen asketismin kautta asettumaan muiden keskustelijoiden yläpuolelle omalla vakavuudella, ilottomuudella ja jäykkyydellä. Tavoitellaan siis mitä ansiottominta arvonnousua. Harvoinpa sitä on luvassakaan, mutta tyypillisesti löytyy joku samanhenkinen joka tulee myöskin kertomaan kuinka häntäkin ärsyttää puheena oleva (tai jokin muu) asia.

Internetin keskusteluja seuraavallakin on nopeasti kohdallaan harha: syntyy vaikutelma että ihmisten enemmistö olisi äärimmäisen kuivia, kielteisesti ajattelevia, jäykkiä snobeja, joiden mielestä maailma oli parhaimmillaan jotakuinkin vuonna 1967-1968 koska aikaa jossa jauhotkin jauhettiin itse myllyssä ja oli kaikki niin idyllistä, ei osata tarkemmin määrittää ja noloa olisi tunnustaakin että koko oma maailmankuva pohjaa Suomi-Filmin kliseisimpään kuvastoon.

Tyypillisesti netissä mesovat eniten ne joilla on paitsi aikaa, myös valtavasti sanottavaa ja hankaluuksia tulla kuulluksi missään muualla. Nämä henkilöt ovat ne joiden kommentit ovat happamia joka asiaan, kaikki on väärin, ennen oli paremmin, mikään ei onnistu ja tulevaisuus on kadotuksessa jo nyt. He ovat tylsiä ihmisiä. Eivätkä he siitä sielullisesta ylevyydestäkään paljoa ymmärrä, jäykkä kielteisyys ja kaiken uuden vastustaminen ovat heille elämäntehtäviä.

Ranskan termi avantgarde tarkoittaa kirjaimellisesti "ennen vartijaa" jolla viitataan rajoja rikkoviin suuntauksiin erilaisessa luovassa työssä. Internetissä on kuitenkin runsaasti vanhan maailman vartijoita, jotka hyvin mielellään pilaavat sinunkin päiväsi kostoksi että olit innoissasi jostain tai löysit jotain mielestäsi jännittävää jonka halusit jakaa kaikkien kanssa. Synkän taustakuoron heistä saa digitaalisesti mumisemaan mille tahansa kielteiselle mielipiteelle, kunhan muistat olla jotain uutta vastaan tai ainakin kirota nykyaikaa, entisaikojen ylistäminenkin on sallittua. Viimeinenhän on kuin tanssiinkutsu siihen kuinka nykyaikana mikään ei ole erityisen hyvin. Näiden henkilöiden harha on kuvitella että heidän katkera narinansa muuttuu kiinnostavammaksi kun sen laittaa koko kansan näkyville.

Palatakseni hieman taaksepäin, niin avantgarden ja anarkismin huipentumahan on internet, joka on jo vahvasti vaikuttanut mm. uutistoimitusten tapaan tarkistaa lähteensä aiempaa huolellisemmin. Toisaalta samainen nopeatempoinen verkkouutisointi on tuonut tuon huolimattomuuden ja roiskimisen osaksi uutiskulttuuria. Internetin suurta merkitystä kuvaa erittäin hyvin se että sen vaikutus on jo lähes kaikissa elämänalueissamme. Jos jonain päivänä tapahtuisi niin että internet nykyisessä muodossaan jollain äärimmäisellä keinolla ajettaisiin alas, me emme olisi iloisia vaan kertoisimme sitten tästä ajasta muistoihimme vajoten kuinka hienoa olikaan se kun oli kaikilla netti ja pystyi facebookissa kirjoittelemaan ihan kaikesta, monella kaverilla oli blogikin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Niinpä. Ennen oli nostalgiakin parempaa.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset