Vapari Kaikki hieno melkein kerralla

Elokuva-arvostelu: The Expendables 2 - Back for War

  • Elokuvan varsinainen juliste on lupaava...
    Elokuvan varsinainen juliste on lupaava...
  • ...mutta tässä on jo asenne se mikä pitääkin!
    ...mutta tässä on jo asenne se mikä pitääkin!

Aikalailla tajuntani still-kuvana etenevä lauantai sai yllättävän käänteen kun intouduin jälleen seuraamaan kritiikittömästi impulssejani, joiden johdattamana kirjauduin Finnkinon palveluun ja ostin pankkitunnuksillani lipun The Expendables 2: Back for War -elokuvaan. Sain vielä varattua paikan täsmälleen keskeltä teatteria, jossa äänentoisto pääsee parhaimmin oikeuksiinsa. Tämän tyyppisissä elokuvissa se on erittäin tärkeä huomioida, sillä elokuvasta on vaikea nauttia jos ei kuule räjähdyksiä, helikoptereita, konekiväärejä, panssarivaunujen telojen kolinaa ja moottorin jyrinää sekä tärkeimpänä kaikista taisteluhuutoja kunnolla. 

Olen teatterilla jo hieman ennen puolta, vaikka laittelin Monkin tallentumaan ja mielestäni kävelin aika verkkaisesti ja lähdin hieman silleen ettei tarvitsisi odotella. Aulassa istun odottamassa ja koitan vaipua ajatuksiini että aika kuluisi nopeammin. Samalla penkillä vasemmalla puolellani istuu muutama ehkä siinä hädin tuskin Expendablesin 16 vuoden ikärajaan yltävä poika, jotka ovat ilmeisesti tulleet katsomaan samaa elokuvaa. Kysyn sopivan hetken tullen heiltä viitaten seinällä olevaan, toiseen elokuvajulisteeseen, että ovatko he nähneet alkuperäisen Total Recallin, sen jossa on Scwartzeneggerkin on vielä ihan iskussa. He näyttävät hieman hämmästyneiltä ja toteavat etteivät ole, oikeastaan he vaikuttavat siltä kuin eivät tietäisi että sellainenkin ylipäätään on olemassa. He kuitenkin silminnähden innostuvat kun sanon että torrenttina se varmaan löytyy aika helpostikin. Käyn ostamassa limpparia ja popcornia jolloin penkille on ilmaantunut kolmaskin henkilö. Istumme pitkällisen hiljaisuuden vallitessa, ihmisiä virtaa sisään. Alamme keskustella Lincoln The Vampire Killer -elokuvasta ja satunnainen tuttavuus paljastuu myöskin Supernaturalin faniksi. Hän oli karsastanut Lincolnia siksi että tuottajana on gootti/vampyyri -genren suuri nimi Tim Burton, mutta kiinnostuu elokuvasta kun kerron että se iski ainakin minuun jo ideana ja Supernaturalista pitävä varmasti pitäisi siitäkin leffasta. Teatterin ovi aukeaa ja hajaudumme tahoillemme sen kummemmin moikkailematta. Pari minuuttia myöhemmin istun paikallani katsomassa äärimmäisen kiehtovaa ja ikuisella toistolla pyörivää autokoulun mainosta ja huomaan teatterin täyttyessä, että kannatti ostaa lippunsa ennakkoon netistä. Lähes kaikki paikat alkavat olla varattuja, vain ihan etummainen rivi jää kokonaan tyhjäksi. Sen kyllä ymmärtääkin. Viereeni saapuu varsin viehättävä rock-henkinen naisihminen, joskin hänen poikaystävänsä istuutuu hänen toiselle puolelleen. Kehonkielestä päätellen he ovat pariskunta. Hänellä on kuitenkin hyvää hajuvettä, joka tuoksuu matkankin päästä aina hänen liikahtaessaan. Hento kuiskaava ääni jonka sanoja en kuitenkaan erota pistää minut pohtimaan ettei varmaan ole hassumpaa olla hänen poikaystävänsä, hänellä tuntuu ainakin olevan kaikkea jännää kerrottavaa, äänensävystä päätellen tämä tyttöystävä on innoissaan Expendablesista. Sellainen on eräänlainen harvinaisuus, helmi latteuksia palvovien marmorikuulien joukossa. Mielessäni kelluu vain sympaattinen sanapari "onnekas äijä" kun elokuva alkaa ja orientoidun siihen kolmeen minuuttiin jonka jälkeen lunastuu kaikki se miksi tämän genren elokuvat ovat niin hienoja teoksia ja paikkani kaiuttimien keskipisteessä osoittautuu eräänlaiseksi elämyskohteeksi.

Juonellisesti Expendables 2 on lajityypilleen uskollisesti äärimmäisen selkeä. Alussa ryhmä pelastaa Nepalista kiinalaisen liikemiehen ja törmää sattumalta ykkösosasta tuttuun Trenchiin (Arska). Sittemmin Church (Bruce Willis) toteaa että ryhmän johtaja Barney (Stallone) on hänelle jotakuinkin viisi miljoonaa velkaa edellisen tehtävän pienistä vastoinkäymisistä, mutta tarjoaa tilaisuuden hyvittää asia ja saada vielä rahaakin. Barney on vastahakoinen ja meinaa jo lyödä liinat kiinni kun Church ilmoittaa että hänen on otettava matkalle mukaan eräs hänen toimittamansa ekspertti. Barney toteaa että ryhmä toimii tiettynä ryhmänä, eikä hän halua ylimääräisiä ihmisiä riskeeraamaan tehtäviä. Epäuskoiseksi hän muuttuu ja luulee Churchin vedättävän, kun tämä kertoo ekspertin olevan nainen. Barney kuitenkin huomaa että Church on vakavissaan ja toteaa ettei hän tai hänen ryhmänsä ole kovin kummoisia lapsenvahteja. Tilanne kuitenkin pakottaa Barneyn hyväksymään uuden jäsenen. Tämän yhteydet Churchiin ja Churchin taustajoukkoihin selviävät kun tavatessa nainen nimeltä Maggie (Yu Nan) toteaa Barneylle että osaa pitää huolen itsestään, eikä tarvitse lapsenvahtia. Barney suhtautuu hieman lakoonisesti, mutta tarinan edetessä alkaa huomata että uusi jäsen on lupauksensa mittainen. 

Asia mutkistuu kun tehtävän näyttäessä jo suoritetulta, kuvioon saapuukin paikallinen rikollispomo Vilain (van Damme) armeijoineen. Barneyn ja ryhmän suunnitelmat muuttuvat varsinaisen päämäärän saadessa rinnalleen myös henkilökohtaisia sävyjä, eikä herrasmiesmäisiä kolmen laukauksen sarjoja ammuta tai taistelulajien tapakoodistoa noudateta...

Erittäin suositeltava elokuva jota katsoessa viihtyy. Kykenee jopa itseironiaan joka on taitolaji näin kliseisen kokoonpanon ollessa kyseessä, vieläpä kun porukkaan lisätään satunnaisesti kohtauksissa vilahteleva Chuck Norris. Menkää toki katsomaan, tämä on elokuva josta ei kotiteatterissakaan parasta antia irti saa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

joni heiskanen

Leffa oli ihan hyvä. Ensimmäinen 10min tosin lupasi paljon enemmän mitä loput 90min tarjosi. Alun kunnon Mad Max meininki oli kunnon actionia. Varsinkin kun näkee sen isolta screenilta.
Ja muutenkin Mad Max leffat on omia lemppareita.
Arska oli aivan paska. Repliikit ei oikein enään taivu vanhaan malliin. Auton ovi kohtaus oli kyllä ihan hauska.
Alku loistava. Keskikohta OK. Lopussa pieni myötähäpeä terminaali kohtauksessa.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa