Vapari Kaikki hieno melkein kerralla

Big Bang! - Tylsyyden alkuräjähdys

Jos Nelosen pistäisi myyntiin Hirvaskankaalle kanavan lippulaivan Huutokauppakeisarin myytäväksi, niin Nelonen olisi esineenä lähinnä Koosh-kumikarvapallo tai Coca-colan tekemä jojo: herättää muistoja sekä huokuu omanlaistaan nostalgiaa, mutta eipä sellaista oikeasti haluaisi riesoikseen edes ilmaiseksi. Kun jostain asiasta on aika mennyt, niin se on mennyt ja ei seuraava sukupolvi siitä innostu senkään vertaa. Nelosen ohjelmaformaatit ovat menneet kovin vahvasti tähän suuntaan ja eräänä tuntomerkkinä hetkelle ennen tuhoa onkin että ohjelmissa esiintyjät nauravat yleisöä useammin ja ovat hieman epäammattimaisen innostuneita itsestään.

Karuimpia esimerkkejä lopun ajan ohjelmistosta Nelosella edustavat mm. Vinoshow ja Big Bang! joista jälkimmäinen on tämän kirjoituksen varsinainen aihe, mutta olisi epäreilua jättää Vinoshow vaille sen ansaitsemaa huomiota. Vinoshow on siis Ville Virtasen ja Minttu Mustakallion "tähdittämä" improvisaatiohupailu, jossa tehdään lukion ilmaisutaidon kurssin harjoituksia ammattinäyttelijöiden voimin reilun tunnin ajan, minkä jälkeen ohjelman kruununa on yksi sketsi valmiiksi sisustetussa vinossa huoneessa, missä näyttelijä liukuvat hauskasti oikealle seinälle, kun (höhhöhhöhöö!) huone onkin vinossa! Vähänkö jännää, vinossa oleva lavastehuone ja lukion ilmaisutaidon harjoituksia ammattilaisvoimin! Epäilemättä edelleen löytyy ihmisiä joiden mielestä tämä oli aivan nerokas idea. He ovat omanlaisiaan ihmisiä ja toki heilläkin on joku oikeus olemassaololleen, tosin sen oikeuden puolustamiseen ei kannata käyttää tätä ohjelmaa. Ohjelma on harvinaisen tylsä ja nojaa enemmänkin siihen että juontajalla ja näyttelijöillä on keskenään kivaa lähinnä lasten päiväkerho-tyyppisen ilveilyn merkeissä. Yleisö on osa lavastusta, samoin mahdolliset tv-katsojat.

Big Bang! on imitaattori Jarkko Tammisen ohjelma joka on ihan kreisi, ainakin hänen mielestään. Imitaattori Tamminen käy läpi sellaiset raikkaat hahmot kuten Aira Samulin, Paavo Väyrynen, Tarja Halonen ja myös Jorma Uotinen käydään läpi, hän on tosin ohjelmassa vieraana Jukka Rousun eli Jukka-Pojan kanssa. Jukka-Pojan haastattelu, sikäli kun sitä voi sellaiseksi kutsua, on ehkä parasta huumevalistusta minkä olen nähnyt. Jukka-Poika on katunut radikaaleja aikojaan, tilittänyt eroaan ainakin Seiskassa ja Me Naisissa, käynyt televisiossa itkemässä Juha Tapion ja Anna Abreun kanssa Vain elämää! -ohjelmassa ja antaa näemmä nykyään paskoja haastatteluja joissa hän ei sano mitään, vaan istuu hieman liikaa rauhoittavia syöneen näköisenä latomassa lauseen tai kahden mittaisia latteuksia, jotka nekin näyttävät vaativan suuria ponnistuksia. Koko Big Bang etenee jähmeästi kuin Jukka-Pojan ajatus, eikä Jorma Uotinenkaan hauskoine sutkauksineen onnistu pelastamaan näin täysin surkeaa kokonaisuutta. Teinilaulaja Robin oli mukana Duudsonien ja parin Putouksesta tuttujen tyyppien ohjelmassa nimeltä Posse! jossa Aku Hirviniemi ja se Duudsonien pitkätukka kilpailivat mm. siitä kuka pääsee tuntemattoman luo käymään suihkussa, koska tunnetuimpiin kasvoihin lukeutuvina ovelle ilmaantuessaan kameraryhmän kanssa, ei kukaan osaa epäillä minkäänlaista jekkua. Posse oli samaa tasoa kuin Big Bang joskin Possessa Robin ei tainnut laulaa, ainakin lauloi itse jos näin tapahtuikin. Big Bangissa kaikki on toisin ja Robinin vanhaa ja kulunutta hittiä Boom-kah! tulkitsee vanha ja kulunut Anssi Kela kompaten itseään kitaralla, kuinkas muuten. Mikä merkitys Kelan "Kelaamo"-osuudella sitten on, jää arvoitukseksi kaikille. Anssi Kela soittamassa Robinia on vähän samanlainen juttu kuin formulalla ajo mäkihyppytornista: periaatteessa se yhdistää kaksi suurta yleisöä, mutta oikeasti näin ei koskaan tapahtuisi. Eikä tapahdu myöskään uransa huippuhetket jo vuosia sitten todistaneen Kelan tulkitessa teinisuosikkia. Lopputuloksena on hämmentävä Anssi Kela-kitarafiilistely joka leijuu täysin irti koko muusta sisällöstä. Oikeastaan lukuun ottamatta haastattelua joka on ainoa kiinteä rakenne koko formaatissa, kaikki leijuu irti siitä.

Koko ohjelma on vain täynnä irtosketsejä sekä toinen toistaan laiskemmin mietittyjä irrallisia osioita joiden yhteys varsinaiseen teemaan kuten artistivieraisiin jää täysin hämäräksi. Esimerkiksi Jorma Uotisen ja hänen aikoja sitten ex-puolisokseen päätyneen Helena Lindgrenin duetto kappaleesta Where the wild roses grow, on alunperin Nick Caven ja Kylie Minoguen esittämä hieno performanssi. Uotinen vetää tummasti sielun pohjasta ja tunteella, hentoinen Lindgren pysyy äänessä hänkin, mutta miten Murder Balladsiin on tämän jälleennäkemisen kohdalla päädytty jää mysteeriksi. Vissiin biisi on jonkun tuotantotiimiin kuuluneen mielestä niin hyvä, että se piti rusikoida Tammisen ohjelmaan vaikka väkisin. 

Tammisen osalta näytetään kuinka hän valmistautuu imitoimaan Jukka-Poikaa koreografinkin avustuksella, mutta lopputuloksena on puolivillaista ilveilyä, jälkeä jollaisen tuottamista minkä tahansa koulun tai työpaikan pikkujouluporukka häpeäisi heti pään selvittyä. Big Bang on kuitenkin tehty selvinpäin ja ammattilaisporukalla, ihmisillä jotka päivätyönään tekevät tv-ohjelmia.

Tällä kertaa he tekivät paskaa.

Jos haluat tehdä omat arviosi, katso Nelonen klo 20.00 tänään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Pakko olla suurelta osin samaa mieltä. Vino Show:hun liittyen sanon tosin sen, että ainakin (muistaakseni) australialaisilla on televisiosarja, joka pohjaa pelkästään noihin vinoissa huoneissa toteutettuihin sketseihin. Toisin kuin nelosen ohjelma, kyseinen ohjelma on oikeasti hauska. Katsoin aikoinaan vinon ensimmäisen jakson kun ajattelin sen olevan samaa, mutta petetty olo jäi...

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Enpä tiennytkään tuosta australialaisversiosta. Suomalaisessa viihteessä on tapahtunut sellainen käänne että uusia formaatteja ei osata luoda ja entiset (kuten Putous) menettävät hohtoaan yhä kiihtyvämmin. Se on tilanne nyt ja saapa nähdä miten kävi.

Puheenaiheeseen liittyvää

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa